Opleiden

Bijna iedere vrijdagavond geven wij lessen reddingszwemmen in zwembad de Wetering in Houten. Hier leren onze leden per diplomalijn verschillende dingen: eerst hoe je moet zwemmen, daarna hoe je jezelf redt, vervolgens hoe je anderen redt en tot slot hoe je een complete redding uitvoert en daarbij leiding geeft.

De lessen worden gegeven in groepen van maximaal acht leden. Per groep worden de lessen verzorgd door minimaal twee instructeurs. Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende diplomalijnen. Bij aanmelding voor het reddingszwemmen dient aangegeven te worden wat de leeftijd is en welke zwemdiploma’s reeds in het bezit zijn. Op basis van voorgaande gegevens en de proeflessen wordt bepaald in welke groep (en dus bij welke diplomalijn) u of uw kind start.

Heeft u interesse om lid te worden? Neem dan contact met ons op of vraag twee gratis proeflessen aan aan via de website.

Junior Redder 1-4

Bij de diplomalijn Junior Redder ligt de nadruk op jezelf kunnen redden en anderen te helpen vanaf het droge. Bij de eerste twee diploma’s leren leden verschillende manieren om te blijven drijven, en oefenen ze zwemslagen om zelf goed te kunnen zwemmen. Bij de laatste twee diploma’s zullen de leden ook leren hoe je anderen vanaf het droge kan helpen met bijvoorbeeld reddingsmiddelen en hulpmiddelen, zoals een touw. Leden zullen speelse oefeningen krijgen waarbij onder andere de zwemslagen centraal zullen staan. Daarnaast zwemmen de leden bij hogere diploma’s grotere afstanden om hun conditie op te bouwen en hun zelfredzaamheid te verhogen.

Zwemmend Redder 1-4

Binnen deze diplomalijn ligt de nadruk, zoals de naam al zegt, op reddingen waarbij je zwemt. De leden leren hoe ze een drenkeling moeten benaderen en vervoeren en waarop ze moeten letten bij de communicatie met een drenkeling. Dit begint met een meewerkende drenkeling, maar later worden dit lastigere situaties. Daarnaast leren ze hoe ze gezamenlijk als een groep redders kunnen optreden en op elkaars veiligheid gaan letten.

Life Saver 1-3

Bij de diploma’s Life Saver leren de leden meer inzicht te krijgen in de reddingen en worden voorbereid voor het houden van toezicht en bewakingen. Er wordt gekeken naar de totale redding: de alarmering en EHBO, maar ook waarom je een redding op een bepaalde manier aanpakt. Geleerd wordt verantwoording te nemen, meer inzicht te krijgen en leiding te geven over het uitvoeren van een redding. Bij deze diploma’s worden ook theorie en EM-lessen (Eerste Hulp) gegeven. Leden die voor deze brevetten zwemmen kunnen ook helpen bij de bewakingen, dit is een leuke en leerzame aanvulling op de zwemavonden.

Lestijden

De lessen bij Reddingsbrigade Houten duren 40-60 minuten. Hierdoor hebben we ruim voldoende tijd om alle onderdelen goed te oefenen voor het examen.

1e lesuur              19.00 – 19:40 (Junior Redder 1-3)
2e lesuur              19:40 – 20:20 (Junior Redder 4 en Zwemmend Redder 1-2)
3e lesuur              20:20 – 21.20 (Zwemmend Redder 3/4 en Lifesaver 1-3)
4e lesuur              21:20 – 22.00 (Lifesaving sport)

 

 

 

 

 

Downloads