Waterhulpverlening

Bij een aantal evenementen in de regio is het goed mogelijk dat u vrijwilligers van Reddingsbrigade Houten tegenkomt. Reddingsbrigade Houten is namelijk regelmatig aanwezig bij evenementen in, op en rondom het water om toezicht te houden. Hierbij staat preventie voorop, waarbij indien nodig hulp verleend zal worden.

Wat doen we?

Evenementen die plaatsvinden in, op of rondom het water nemen een risico met zich mee, namelijk dat mensen onbedoeld in het water raken. Voor de veiligheid van de bezoekers van het evenement wordt daarom vanuit een boot (of twee) en eventueel vanaf het droge toezicht gehouden op het water. Indien noodzakelijk kan hulp worden verleend. Dat houdt in dat we eventueel mensen uit het water kunnen halen, Eerste Hulp verlenen en bij bijvoorbeeld Koningsdag ook op zoek gaan naar vermiste kinderen. Bekijk hieronder een filmpje over onze aanwezigheid bij de Nieuwjaarsduik in 2018.

Soorten evenementen

Inmiddels hebben wij als Reddingsbrigade ervaring in het bewaken van verschillende soorten evenementen. Wat de bewakingen gemeenschappelijk hebben is dat deze in, op of rondom het water zijn. We zijn bijvoorbeeld jaarlijks aanwezig bij Koningsdag, de Nieuwjaarsduik, de intocht van Sinterklaas en de Varsity. Ook zijn wij aanwezig bij een aantal muziekfestivals zoals Geheime Liefde, World of Pleasure en het Lief-festival.

Materieel
Boten

Voor deze bewakingen heeft Reddingsbrigade Houten de beschikking over een reddingsvlet en snelle reddingsboot. De vlet is speciaal ontwikkeld als reddingsboot in ondergelopen gebieden, en kan dus makkelijk veel mensen vervoeren terwijl de diepgang maar beperkt is. De snelle boot is in gebruik sinds juni 2019. Zoals de naam al zegt kunnen we met deze boot snel ter plaatse komen, ook als we een grotere afstand moeten afleggen.

Geschikte werkkleding

Naast onze boten beschikken we over verschillende andere materialen, waaronder een aantal overlevingspakken. Deze pakken zijn geschikt om ook in mindere omstandigheden hulp te kunnen verlenen. Bovendien kunnen we hiermee staand vanuit het water toezicht houden, en zo dicht bij zwemmers komen, bijvoorbeeld bij de nieuwjaarsduik.

Rescueboard

Sinds 2020 beschikken we over een rescueboard. Dit is een soort surfplank, maar speciaal ontwikkeld voor het redden van drenkelingen. Zo heeft dit rescueboard veel handvaten en is het erg stabiel. Met een rescueboard kan je vergeleken met een boot nog makkelijker dichtbij zwemmers komen, ook als het druk is in het water. 

Onze ondersteuning nodig?

Organiseert u een evenement in, op of rondom het water waarbij toezicht en preventie vanuit Reddingsbrigade Houten gewenst is? Of wilt u meer informatie over de mogelijkheden van bewakingen? Kijk dan op onze contactpagina en neem contact met ons op. We stellen graag een vrijblijvende offerte op voor de kosten van de bewaking

 

Downloads