RVR-Oefening

04 november 2019

Op zaterdag 12 oktober deden we mee aan een grote oefening, georganiseerd door Reddingsbrigade Amersfoort. ’s Ochtends hadden we een deel praktijk en ’s middags theorie.

Praktijk in de ochtend

Nadat we de boot te water hadden gelaten kregen we de instructie, van iedere boot zou de schipper op zijn eigen boot blijven, de rest van de bemanning werd gemixt. Hierdoor moesten we samenwerken met veel mensen van andere reddingsbrigades, waarbij we ontdekten dat dat al heel snel heel makkelijk gaat, terwijl je nog nooit eerder samen hebt gewerkt. Eerst oefenden we met slepen en ankeren, maar al snel bleek dat er op het water wat aan de hand was, op een boot werd namelijk een flare (soort fakkel) aangestoken.

Een sleepboot sleepte een aantal kleine zeilbootjes, maar een binnenvaartschip had deze sleepboot aangevaren en een zeilboot overvaren. Hierdoor waren er meerdere gewonden, zowel op de verschillende boten als op een reddingsvlot verderop. De reddingsbrigades moesten deze slachtoffers en andere opvarenden evacueren en naar de kant brengen, en natuurlijk ook eerste hulp bieden.

Na afloop evalueerden we dit deel met alle deelnemers van de reddingsbrigade, de slachtoffers en de ehbo, waarna we verder gingen met de lunch.

Theorie in de middag

Na de lunch was het tijd voor het theoretische deel. We kregen uitleg van zowel de ambulance, brandweer als reddingsbrigade over hun organisatie en hoe we als reddingsbrigades (met hen) samenwerken. Ook dit was interessant om te horen!

Downloads