Prijzen tijdens de IO in Eindhoven

30 januari 2020

In Eindhoven werd op zaterdag 25 januari een wedstrijd in het redden van drenkelingen gehouden. Een seniorenteam uit Houten scoorde het beste van de 19 deelnemende teams uit Nederland en Duitsland. Het juniorenteam uit Houten behaalde een knappe derde plaats.

De voorrondes: wespen en brand

De wedstrijd vond plaats in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. Reddingsbrigade Houten nam deel aan de Simulated Emergency Response Competition (SERC) met drie seniorenteams en één juniorenteam. Een team bestaat uit een leider en drie zwemmers, die ook EHBO-er zijn. Dit team komt binnen in het zwembad en moet dan in twee voorrondes van twee minuten zo goed mogelijk optreden bij een gespeeld ongeval. Het doel is om zoveel mogelijk drenkelingen uit het water te halen, EHBO te verlenen en het ongeval te melden via 112.

In het eerste ongeval werd een groep mensen aangevallen door wespen, één zwemmer kreeg hierbij een anafylactische shock. In het andere ongeval was er brand aan de overkant, waardoor de redders juist iemand het water in moesten krijgen om naar de veilige kant te komen. Daarnaast lagen er slachtoffers in het water.

De finale

Na de voorrondes was er voor 8 seniorenteams en de juniorenteams een finale van 3 minuten. Er was een aanvaring geweest en daardoor mensen met een hoofdwond in het water. Op de kant liepen meerdere dronken mensen, en er voer een dronken persoon rond. De redders moesten dus niet alleen de gewonden redden, maar ook zorgen dat ze niet door de dronken personen werden gehinderd of in het water gegooid. Het Houtense team zorgde dat de dronken persoon juist met de boot op het water bleef, zodat deze het team niet lastig kon vallen. Het seniorenteam veroverde met hun aanpak het goud als team en ook de teamleider eindigde op de eerste plaats.

Het juniorenteam behaalde de bronzen medaille voor zowel het team als de teamleider. Zij moesten dezelfde situaties aanpakken, maar de pseudo-drenkelingen werkten wat meer mee en de mensen op de kant waren minder agressief. De wedstrijd is heel spannend, van tevoren weet je niet wat voor ongeval je moet verwachten, maar als je er eenmaal staat moet je wel binnen hele korte tijd goed reageren. Maar ondanks deze spanning, mochten de teams met een geweldig resultaat naar huis gaan!

 

 

Downloads