Oefening met Reddingsbrigades IJsselstein en Vianen

25 juni 2019

Op zaterdag 15 juni deden we een oefening samen met Reddingsbrigades IJsselstein en Vianen. Deze oefening ging vooral om het oefenen met vaartechnieken voor onze boten.

Theorie

De dag begon in het boothuis van Reddingsbrigade IJsselstein. Nadat we kennis hadden gemaakt met onze collega’s van de andere reddingsbrigades was het tijd voor een stukje theorie. Hierin kregen we meer uitleg over hoe je lijnen gebruikt om je boot vast te leggen of om andere boten te slepen. Daarnaast kregen we uitleg over de dode hoek van grote schepen, en over wat voor stromingen deze schepen opleveren. Dat konden we ’s middags dan ook goed zien bij het oefenen op de Lek waar regelmatig grote schepen voorbij kwamen. Als laatste onderdeel van de ‘theorie’ oefenden we verschillende handige knopen.

Vaartechieken

Daarna was het tijd om naar de Lek te gaan. Na alle boten te water gelaten te hebben oefenden we verschillende vaartechnieken. Dit waren bijvoorbeeld het (op snelheid) langszij varen bij een andere boot en vervolgens weer wegvaren. Ook oefenden we het maken van krappe bochten, in dit geval rond een boei, en het aanvaren van een drenkeling. Vooral voor onze jongere leden die meegingen waren dit erg leerzame oefeningen!

Naast dat het leerzaam was, was het ook zeker een gezellige dag, waarop we in een ontspannen setting konden oefenen met andere reddingsbrigades. De dag was dan ook zeker voor herhaling vatbaar!

Downloads