Eerste RVR-oefening

Op 21 april nam Reddingsbrigade Houten deel aan de eerste RVR-oefening. We oefenden hier zowel communicatie en vaartechnieken als de inzet bij grote incidenten.

De dag begon om 7:00 bij ons clubhuis, vanwaar we in twee ploegen naar de oefening vertrokken. De oefening bestond uit twee delen, met daartussen een lunch waarin alle deelnemende reddingsbrigades zich kort presenteerden. Het wisselde welk team welk deel deed.

Communicatie en vaartechnieken

Tijdens deel een werd eerst geoefend met communicatie en vaartechnieken. Bij de communicatie moest ieder deelnemend team op basis van aanwijzingen een tekening zoeken. Alle verzamelde tekeningen samen vormden een tekening van een portofoon. Bij het deel met vaartechnieken werd eerst met eigen materieel geoefend voor het binnenhalen van drenkelingen, slepen en ankeren. Daarna was er de mogelijkheid om te wisselen op welke boot je zat, waardoor je dezelfde vaartechnieken kon oefenen, maar dan met mensen van een andere brigade op de boot.

Hulpverlening

Deel twee draaide om hulpverlening na een ramp. Het scenario was dat er op een mooie zonnige dag opeens een storm met onweer en regen voorbij was gekomen, hierdoor waren veel mensen gewond geraakt of personen kwijtgeraakt. Voor de hulpverleners was het de uitdaging om overal zo goed mogelijk hulp te verlenen in de 16 casussen die binnen korte tijd voorbijkwamen. Dit bleek behoorlijk hectisch, maar door goede samenwerking konden we stellen zeker tevreden te zijn op het resultaat.

Echte inzet en terugblik

Naast de oefening hebben we eveneens ondersteuning geboden bij een incident en hierbij de ambulance ondersteund. Na de oefening kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde dag met onze RVR-collega’s van reddingsbrigades Amersfoort, IJsselstein, Lopik, Utrecht en Vianen.

Downloads